Aandacht voor Stuxnet

Hoewel er al eerder artikelen over waren verschenen, kwam rond 24 september 2010 het nieuws naar buiten dat een computerworm (of specifieker, botnet), getiteld stuxnet, de computersystemen van de Iraanse kerncentrale Bushehr geïnfecteerd zou hebben. Dit nieuws leidde tot grote commotie op internationale nieuwssites, waar de mogelijke gevolgen, daders en motieven breeduit bediscussieerd werden. Hoewel er weinig duidelijkheid bestond, zorgde de berichten over het geraffineerde cyberwapen voor een gedeeld besef dat er een nieuwe fase van cyberwarfare, of elektronische oorlogsvoering, was ingegaan. Dit gedeelde besef maakte mij eens te meer bewust van de instrumentale rol die de media speelt in de opinievorming van haar publiek door simpelweg aandacht aan een onderwerp te besteden.
tagcloud metareporter
Hierop besloot ik deze invloed van de media te onderzoeken: de afgelopen weken heb ik aan de hand van kwantitatief onderzoek (op basis van online bronnen), onderzoek gedaan naar de hoeveelheid aandacht dat het stuxnet incident ontvangen heeft in de Nederlandse media (te weten: de nationale- en regionale kranten en de Nederlandstalige webspace). In deze eindanalyse zet ik mijn bevindingen onder elkaar om zo een overzicht te geven van deze aandacht en er achter te komen hoe deze aandacht verdeeld is over de verschillende media. Om de uiteindelijke vergelijkbaarheid van de resultaten te optimaliseren hanteerde ik een afgebakende periode, van 21 september tot en met 11 december. Deze data zijn gekozen op basis van bevindingen binnen de Metareporter database, waarbij 21 september de datum is van het eerste gepubliceerde artikel en 11 december de datum is waarop de database als laatste is bijgewerkt. Het onderzoeksobject, stuxnet, was goed te onderzoeken omdat haar unieke naam en specifieke context betrouwbare zoekresultaten op zou leveren.

Als basis voor mijn onderzoek gebruikte ik de Metareporter database, waarin alle publicaties over het onderwerp in de nationale kranten door studenten geaggregeerd zijn. Door te zoeken op variaties van de term stuxnet, vond ik in totaal 32 artikelen die relevant waren voor mijn onderzoek. Van deze artikelen heb ik alle tags geaggregeerd en bekeken welke van deze tags hetzelfde fenomeen aanduiden. Zo werden meerdere varianten van de tag ‘virus’ (virus, computervirus, computer virus) en ‘cyberwar’ (onder andere cyberoorlog, cyberaanval, computeraanvallen) samengevoegd en werd vervolgens bekeken welke tags er het meest voorkwamen. Dit bleken met enige afstand de tags: stuxnet, virus, iran, worm, cyberwar, siemens en kerncentrale te zijn, en deze tags zouden ook in mijn verdere onderzoek dienen als de belangrijkste zoektermen. Opmerkelijk bij deze tags is dat ze bijna allemaal een directe, materiële eigenschap van stuxnet aanduiden: enkel de tag ‘cyberwar’ benaderd de situatie vanuit een breder, abstracter perspectief. Ook bezaten geen van de artikelen al deze tags, en was stuxnet de enige tag die bij alle artikelen voorkwam.tags metareporter

De volgende stap was het analyseren van de aandacht onder de afzonderlijke kranten, met als doel er achter te komen welke kranten de meeste, en welke kranten de minste aandacht aan de situatie hebben besteed (in de vorm van hoeveelheid gepubliceerde artikelen). Van de 32 gevonden artikelen bleken er 12 uit het NRC Handelsblad te zijn komen, wat, gecombineerd met haar modernere variant NRC.NEXT (dat 3 artikelen publiceerde), uitkomt op 48% van het totaal. Ook het Reformatorisch Dagblad publiceerde opvallend veel: in totaal 7 artikelen, wat neerkomt op 22% van het totaal. De bevinding dat slechts drie kranten grofweg 75% van de totale aandacht voor het stuxnet incident voor hun rekening nemen mag als opmerkelijk bevonden worden. Daar tegenover staat dat sensatiekrant de Telegraaf slechts twee maal over stuxnet publiceerde en van de gratis kranten alleen De Pers er eenmaal aandacht aan heeft besteed.
metareporter verdeling aandacht
Mijn tweede onderzoek was bedoeld om de volledigheid en betrouwbaarheid van de Metareporter database te controleren. Hiervoor deed ik eenzelfde onderzoek als hierboven beschreven, echter dit maal op de data van de LexisNexis database. Hierbij maakte ik gebruik van de zoekterm ‘stuxnet’, maar ditmaal ook in combinatie met de overige (in de Metareporter database gevonden) meest voorkomende tags. Hierbij vond ik in totaal 135 artikelen waarvan er echter 15 van het ANP en nationale tijdschriften vandaan kwamen. Deze artikelen kon ik niet meetellen omdat deze bronnen niet dezelfde (journalistieke) waarden hanteren als de nationale en regionale kranten en zo niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden. Dit bracht het totaal aantal artikelen op 120, waarbij de hoeveelheden artikelen die voorkwamen uit een combinatie van ‘stuxnet’ met een andere tag hieronder in het figuur weergegeven staan. Vervolgens was er het probleem dat er veel artikelen in de database bestonden die in exact dezelfde vorm in meerdere regionale kranten verschenen zijn (en vaak ook nog eens online gepubliceerd via Stentor), wat de correctheid van mijn bevindingen negatief beïnvloede. In het figuur hieronder staan dan ook het gecorrigeerde aantal ‘unieke’ artikelen met de daarbij behorende verdeling van tags.
lexisnexis tags

Als we deze aantallen vergelijken met de aantallen die zijn gevonden binnen de Metareporter database en ons hierbij limiteren tot dezelfde nationale kranten, valt op dat de Metareporter database enkele artikelen mist. Dit valt te verklaren doordat de studenten vaak enkel letten op de titel, inleiding en conclusie van een artikel waardoor artikelen de kans lopen onvolledig getagt te worden (en zo de werking van de database in de weg staan); iets wat automatische indexatie bots niet het geval is (hoewel deze weer hun eigen nadelen kennen). Door deze extra artikelen is de verdeling van aandacht over kranten iets genuanceerder geworden: zowel het NRC Handelsblad als het Reformatorisch Dagblad hebben relatief gezien moeten inleveren (het NRC van 38% naar 29%, een daling van 24%, het Reformatorisch Dagblad van 22% naar 18%, een daling van 18%), maar hun opmerkelijk grote aandacht blijft intact.
lexisnexis verdeling aandacht nationale kranten
Dit veranderd echter als we kijken naar de hoeveelheid aandacht dat de regionale kranten aan het onderwerp hebben besteed: in de figuur hieronder is goed te zien hoe de regionale kranten bij zowel het ongecorrigeerde totaal als bij het aantal unieke artikelen verreweg de meeste aandacht aan het onderwerp hebben besteed, respectievelijk 63% en 42%. Deze aanwezigheid was ook al te merken bij het omzetten van de hoeveelheid totale artikelen naar hoeveelheid unieke artikelen, waar het aantal van 120 afneemt naar 78, een afname van 42 artikelen (ofwel 35%).
verdeling aandacht lexisnexis

Naast de onderzoeken op basis van de twee databases, heb ik ook de aandacht onderzocht die stuxnet kreeg op het internet en in de specifiekere blogosphere. Hierbij bleken de verschillende zoekmachines van Google het meest geschikt om data mee te genereren wat met elkaar valt te vergelijken. Bij het doorzoeken van de blogosphere gaven zoekmachines als Icerocket en Technorati namelijk geen realistische resultaten: zo leek de periode die ik onderzocht onvolledig geïndexeerd, of was het niet mogelijk om de resultaten op bepaalde manieren te filteren (bijvoorbeeld op de Nederlandse taal). Ook werd eens te meer duidelijk dat verschillende zoekmachines verschillende definities gebruiken om het onderscheid tussen een blog en een ‘normale’ website aan te geven: waar Blogpulse in de onderzochte periode 8027 stuxnet gerelateerde blogposts (in alle talen) vond, vond Google Blogsearch er 61.400. Dit verschil deed mij concluderen dat de resultaten het best te vergelijken zijn als ze voortkomen uit een enkele index die dezelfde definities hanteert, in tegenstelling tot een dataset dat gebaseerd is uit meerdere indexen die verschillende benaderingen en definities van online content hanteren. Met deze veronderstelling kon ik de aandacht naar stuxnet binnen de relevante periode op het (Nederlandstalige) web als volgt kwantificeren: er zijn 16.500 nieuwe pagina’s geschreven (via Google Search), er zijn 561 blogposts geplaatst (via Google Blogsearch) en er zijn 39 nieuwsitems gepubliceerd (via Google News), die vooral van op technologie gespecialiseerde sites als techzine.nl en security.nl kwamen. Dit komt neer op een gemiddelde van 200 nieuwe pagina’s en 7 nieuwe blogposts per dag, waarmee gesteld kan worden dat er flink wat online aandacht naar het incident uit is gegaan. Hoewel dit moeilijk valt te analyseren, valt ook de verhouding tussen het aantal blogposts en nieuws publicaties op en op basis van de gevonden hoeveelheden kan geconcludeerd worden dat informatie over het stuxnet incident op het internet met name binnen de blogosphere is verspreid en niet door de (Nederlandstalige) nieuwssites.

Bij het onderzoeken naar de aandacht van de Nederlandse kranten ten opzichte van het stuxnet incident zijn samenvattend de volgende opmerkelijke bevindingen te ontdekken: de grote aandacht voor het incident van de regionale kranten en het NRC, NRC.NEXT en het Reformatorisch Dagblad; en de te verwaarlozen hoeveelheid aandacht van de gratis kranten, de Telegraaf, het Algemeen Dagblad en het Financieele Dagblad. Om te bepalen wat de oorzaken zijn van deze opmerkelijke verdeling, is een grootschalig en diepgaand kwalitatief onderzoek nodig dat de achterliggende ideologie van de betreffende kranten bloot kan leggen. Dit is een onderzoek dat over een lange periode gedaan moet worden, aan de hand van vastgestelde en tijdloze maatstaven, wat echter niet in het bereik ligt van deze studie. Daarnaast kan op basis van dit onderzoek ook weinig worden gezegd over de soort verslaggeving (bijvoorbeeld analyserend of slechts informerend), of de toon (bijvoorbeeld dreigend of bagatelliserend) die de artikelen, en zo ook de aandacht, per krant kenmerkt. Wel delen de zeven meest voorkomende tags de eigenschap dat ze materiële kenmerken van de situatie aanduiden in tegenstelling tot abstracte kenmerken, wat een meer informerende (in tegenstelling tot een analyserende) benadering suggereert. De in deze eindanalyse gebruikte methodologie heeft tevens aangetoond dat de twee gebruikte databases hun eigen nadelen hebben en dat het belangrijk is om onderzoeksresultaten te verifiëren.

Concluderend kan worden gesteld dat het stuxnet incident in vrij korte tijd veel (zij het onevenredig verdeelde) aandacht heeft gekregen van zowel de gedrukte als de digitale media, en dat op het internet met name de blogosphere de plek was waar veel aandacht aan het incident gegeven is.

Dit artikel is geschreven door op Monday, January 17th, 2011 en is terug te vinden onder Analyse, Metareports, WG03. Het artikel is getagged met, , , , , , , , , , , , , , , , , .
Blijf op de hoogte van reacties middels RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achter laten, of een trackback vanaf je eigen site maken.

15 Responses to “Aandacht voor Stuxnet”

 1. putzgewebe on June 22nd, 2012 at 02:37

  I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

 2. busines directory on July 9th, 2012 at 18:12

  Usually I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice post.

 3. check this on July 14th, 2012 at 12:38

  I wish to express some thanks to the writer for rescuing me from this condition. After surfing around throughout the online world and coming across opinions that were not helpful, I assumed my entire life was well over. Existing devoid of the solutions to the problems you’ve fixed as a result of the blog post is a critical case, and the ones that would have badly damaged my career if I had not discovered your site. Your own personal mastery and kindness in dealing with every aspect was useful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a solution like this. I can at this time relish my future. Thank you so much for this expert and amazing help. I will not be reluctant to endorse your blog post to anyone who needs assistance on this problem.

 4. read this blog and get stoned on July 24th, 2012 at 23:52

  I am extremely impressed with your writing skills as well as with
  the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog
  like this one nowadays.

 5. coach バッグ on August 13th, 2012 at 17:58
 6. Tessa Letbetter on October 6th, 2012 at 17:56

  Along with everything that seems to be building inside this subject material, many of your perspectives happen to be rather exciting. Even so, I am sorry, because I can not give credence to your whole plan, all be it radical none the less. It seems to me that your comments are actually not totally validated and in simple fact you are yourself not entirely certain of the argument. In any event I did take pleasure in reading it.

 7. Rickie Ensell on October 8th, 2012 at 06:10

  The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read, however I actually thought you would probably have something useful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.

 8. oakley knockoff sunglasses cheap on April 9th, 2013 at 08:39

  I would love to add that in case you do not surely have an insurance policy or else you do not form part of any group insurance, you could possibly well really benefit from seeking aid from a health broker. Self-employed or people who have medical conditions typically seek the help of a health insurance agent. Thanks for your writing.

 9. viagra generic broadway on July 26th, 2013 at 07:52

  I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 10. Geciktirici Sprey on August 20th, 2013 at 22:10

  I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 11. Macy Oshea on September 8th, 2013 at 00:19

  Hello there get this fromgoogle great blog

 12. pressure cookers parts on September 22nd, 2013 at 19:47

  Into the freshly made vacancy Gamble (Ferrell) is perfectly happy not to step: a deskbound scourge of whitecollar felons, hell take the paper chase over the car chase every time.

 13. sex commonwealth short story competition on October 18th, 2013 at 15:39

  I simply drop off my stool…this made me really uncomfortably sexy…! How?

 14. Lavon Loveh on December 16th, 2013 at 05:29

  A person necessarily lend a hand to make significantly articles I might state. This is the very first time I frequented your web page and up to now? I amazed with the analysis you made to create this particular submit incredible. Excellent job!

 15. kurs projektowania stron www gazeta wroclaw pl on March 14th, 2014 at 04:05

  Јaki гodzasj kamery սżyłeś? To bez wątpliwości jest najwyższej jakości sprzęt.

Leave a Reply

Nieuwe media in de pers

Welke nieuwsbron besteedt de meeste aandacht aan nieuwe media? Een overzicht.

KrantenArtikelenMetareports
De Pers38450
NRC Handelsblad31826
Spits27621
Reformatorisch Dagblad26011
Het Parool2416
De Telegraaf23824
De Volkskrant20144
NRC Next19243
Het Financieele Dagblad1778
Metro1475
Algemeen Dagblad1005
Trouw9811

Recente reacties

Recente nieuwsberichten

Tags