Stuxnet in de Blogosphere

Waar ik mij in voorgaande analyses heb gericht op het vergelijken van verschillende nieuws-databases (Metareporter, LexisNexis) om de aandacht naar het stuxnet incident te kwantificeren, voer ik nu (met hetzelfde doel) een webanalyse uit op basis van publicaties binnen de zogenaamde blogosphere. Het doel van dit onderzoek was oorspronkelijk om een vergelijking mogelijk te maken tussen de hoeveelheid aandacht die de nationale kranten aan het incident hebben geschonken en de hoeveelheid aandacht die (Nederlandse) blogs hieraan hebben geschonken, maar breidde zich wegens de beperkte betrouwbaarheid van de data al snel uit naar een analyse van de aandacht in de gehele webspace. Voor dit onderzoek maak ik vooral gebruik van Google Blogsearch, omdat deze blog-zoekmachine voor mijn onderzoek in de praktijk de enige bruikbare dataset opleverde. Andere zoekmachines als Icerocket,Technorati en Blogpulse hadden grote moeite om binnen de afgebakende periode (tussen 21 september en 11 december) Nederlandse blogposts over stuxnet te vinden. De zoekmogelijkheden bij deze zoekmachines bleken niet ideaal te zijn voor mijn onderzoek: of het was niet mogelijk om te filteren op taal, of ze konden weinig vinden binnen de opgegeven periode (die wellicht alweer te ver in het verleden lag).
google blogsearch

Om iets te kunnen zeggen over de aandacht die Nederlandse blogs aan het onderwerp stuxnet hebben geschonken, onderzoek ik eerst hoeveel aandacht het onderwerp in de gehele blogosphere heeft ontvangen in de specifieke periode. Hiervoor doorzocht ik Google Blogsearch op berichten met de zoekterm stuxnet, wat in totaal ongeveer 61.400 resultaten opleverde. Door gebruik te maken van de filter ‘Alleen pagina’s uit Nederland” vond ik 627 resultaten, en wanneer ik de filter ‘Alleen pagina’s geschreven in het Nederlands’ toepaste vond ik 561 resultaten. Dit verschil is onder andere te verklaren door het feit dat niet elke Nederlandse blog zich richt tot een Nederlands publiek en er zo voor kan kiezen in een andere taal te publiceren. Voor mijn onderzoek ben ik geïnteresseerd in louter Nederlandse artikelen, dus gebruik ik de laatste hoeveelheid (561 resultaten) voor mijn analyse. Op basis van deze statistieken kunnen we berekenen dat Nederlandse blogs in deze periode minder dan 1% uitmaakte van de totale aandacht dat in de blogosphere aan het incident is geschonken, maar dat er over de onderzochte periode wel gemiddeld 6,8 (561 resultaten over 82 dagen) Nederlandse blog posts per dag over stuxnet zijn gepubliceerd.

Deze statistieken zijn echter alleen op basis van de blog-zoekmachine van Google, wat de resultaten afhankelijk maakt van de definities en methodes die Google hanteert bij het scheiden van weblogs ten opzichte van ‘normale’ websites. Dit verschil is namelijk verre van duidelijk en de gevolgen van een bepaalde benadering wordt duidelijk als we blog-zoekmachines met elkaar vergelijken. De enige manier waarop dit voor mijn onderzoek mogelijk was, was door op Blogpulse binnen dezelfde periode op de term stuxnet te zoeken, wat (slechts) 8027 resultaten opleverde. Dit is een groot verschil met de 61.400 resultaten op Google Blogsearch, wat mij doet vermoeden dat dit niet slechts komt door Google’s superieure indexatie capaciteiten, maar dat de twee wellicht een verschillende definitie hebben van wat wel en niet een blog is. Dit is echter moeilijk te bevestigen, omdat de definities die de sites hanteren niet makkelijk te achterhalen, en dus te vergelijken, zijn. Opvallend was wel dat de resultaten van Google’s Blogsearch niet slechts standaard blog of blogspot adressen weergaven maar ook veel ‘standaard’ adressen (zoals techzine.nl of computerworld.nl, sites die na inspectie wel de structuur van een blog bleken te hebben), wat aangeeft dat webadres geen sterk onderscheid criterium tussen een site en een blog (meer) is.

Hoewel de gevonden resultaten dus niet helemaal zuiver zijn, kunnen ze van waarde zijn mits ze binnen hun oorspronkelijke database, dat dus dezelfde definities hanteert, met elkaar vergeleken worden. Om deze reden richt ik mij tot resultaten van andere zoekfuncties van Google, dat waardevolle inzichten biedt omdat ze data presenteren die onder dezelfde definities tot stand zijn gekomen. Door binnen dezelfde zoekmachine niet slechts naar resultaten uit de blogosphere te kijken, maar deze in de context te plaatsen van zoekresultaten van Google’s andere zoekfuncties, kan de werkelijke aandacht die het fenomeen stuxnet op het (Nederlandstalige) web gekregen heeft benaderd worden. Zo zijn er in de specifieke tijdsperiode ongeveer 16.500 pagina’s geschreven volgens Google Search en vindt Google News over de periode 11 november tot 11 december 39 artikelen die voortkomen uit een twintigtal verschillende bronnen. Waar de Google Search resultaten duiden op een gemiddelde publicatie van ongeveer 201 pagina’s per dag, is het Google News resultaat interessant omdat de artikelen niet van de nationale kranten vandaan komen (en dus pure online publicaties betreffen), wat dus een toevoeging is aan mijn bevindingen op basis van de Metareporter en LexisNexis databases.
hits op google

Hoewel deze bevindingen met een korrel zout bezien moeten worden, is het duidelijk dat volgens de Google zoekmachine het stuxnet incident gedurende de vastgestelde periode een respectabele hoeveelheid online aandacht heeft gekregen, binnen zowel de Nederlandstalige blogosphere als de Nederlandstalige webspace.

Dit artikel is geschreven door op Tuesday, November 23rd, 2010 en is terug te vinden onder Analyse, WG03. Het artikel is getagged met, , , , , , .
Blijf op de hoogte van reacties middels RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achter laten, of een trackback vanaf je eigen site maken.

Leave a Reply

Nieuwe media in de pers

Welke nieuwsbron besteedt de meeste aandacht aan nieuwe media? Een overzicht.

KrantenArtikelenMetareports
De Pers38450
NRC Handelsblad31826
Spits27621
Reformatorisch Dagblad26011
Het Parool2416
De Telegraaf23824
De Volkskrant20144
NRC Next19243
Het Financieele Dagblad1778
Metro1475
Algemeen Dagblad1005
Trouw9811

Recente reacties

Recente nieuwsberichten

Tags