Sp!ts vs Telegraaf

Na het aggregeren van vele nieuwsberichten over nieuwe media in de kranten is het nu tijd deze gegevens te analyseren. Ik heb ervoor gekozen om te kijken naar de Telegraaf en de Sp!ts. Beide kranten zijn onderdeel van Telegraaf Media Nederland B.V. Maar wordt er in beide kranten evenveel over nieuwe media gesproken? En over social media? De doelgroep van de Sp!ts is over het algemeen jonger (tussen de 20 en 35 jaar). Je kunt daarom verwachten dat er misschien meer over social media wordt gesproken in de Sp!ts, omdat dit meer van deze generatie is. Of dit ook klopt moet nog blijken.

Om de twee kranten te vergelijken zal ik eerst kijken naar hoeveel berichten van de beide kranten de afgelopen maanden over nieuwe media gingen. Vervolgens zal ik met een aantal dezelfde steekwoorden kijken hoeveel beide kranten berichten over social media. Aangezien de Spits een kleinere en minder uitgebreide krant is, zal ik de getallen omzetten in percentages. Ik zal dus kijken hoeveel procent van nieuwe media berichten van de spits over social media gaan en wat de onderwerpen hiervan zijn. Dit zal ik ook bij de Telegraaf doen. Zo verwacht ik een eerlijke vergelijking te kunnen opzetten.

Wat is social media? Welke tags vallen onder social media en kan ik dus gebruiken om te zien hoeveel er over social media wordt bericht? Social media is een online platform, gevormd voor en door gebruikers. Er is weinig tussenkomst van een professionele redactie. De inhoud van de site is gebaseerd op user-generated-content. We kunnen hierbij dus denken aan de social network sites zoals Hyves, Facebook en Twitter, maar ook weblogs, fora, LinkedIn en Youtube vallen onder social media.

Ik zal beginnen met de Sp!ts. Deze krant heeft in de afgelopen drie maanden 179 berichten over nieuwe media geschreven. Van de twaalf kranten die de afgelopen drie maanden zijn geaggregeerd op nieuwe media komt de Spits op de vierde plaats. Van de 179 berichten over nieuwe media gingen er 112 over social media. Dit komt neer op een percentage van 62,6%. Dit is een stuk meer dan de helft. We kunnen dan ook opmaken dat het een zeer belangrijk onderdeel is van de krant zijn berichtgeving over nieuwe media. Met een tagcloud van de steekwoorden van social media kunnen we zien waar de krant de meeste aandacht aan heeft besteedt:

De tagcloud geeft op een duidelijke visuele manier weer dat de Sp!ts met name over de social network sites schrijft. Twitter is hierin de grootste. Behalve dat deze de meeste tags heeft, zijn er ook de meeste woorden mee verbonden (zoals twitteraar, Tweets etc.).

Dan de Telegraaf. De Telegraaf heeft 200 berichten over nieuwe media geschreven in de afgelopen drie maanden. De Telegraaf komt in het rijtje van de twaalf geaggregeerde kranten dan ook op de tweede plaats. Van de 200 berichten over nieuwe media gingen er 89 over social media, dit is 44,5%. Dat is een stuk minder dan in de Sp!ts. Hieronder een tagcloud van de onderwerpen van social media in de Telegraaf.

Deze tagcloud laat zien dat er bij uitstek veel over Facebook wordt bericht in de Telegraaf, wat overigens een opmerkelijke constatering is aangezien zij nog geen maand geleden Hyves hebben overgenomen en je dus zou denken dat ze daar meer over zouden berichten. Maar dat terzijde.

Beide kranten berichten veel over social media, maar Sp!ts doet hier nog een schepje bovenop met zijn 62,6%. Wat dat betreft komen de verwachtingen uit. De Sp!ts brengt meer nieuws over social media. Interessant is wel om te zien dat de Telegraaf in vergelijking met de andere onderwerpen veel bericht over Facebook, terwijl de Sp!ts bredere berichtgeving geeft, met Twitter als grootste onderwerp.

Dit artikel is geschreven door op Saturday, November 20th, 2010 en is terug te vinden onder Analyse, Metareports, WG02. Het artikel is getagged met, , , , , , , , , .
Blijf op de hoogte van reacties middels RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achter laten, of een trackback vanaf je eigen site maken.

Leave a Reply

Nieuwe media in de pers

Welke nieuwsbron besteedt de meeste aandacht aan nieuwe media? Een overzicht.

KrantenArtikelenMetareports
De Pers38450
NRC Handelsblad31826
Spits27621
Reformatorisch Dagblad26011
Het Parool2416
De Telegraaf23824
De Volkskrant20144
NRC Next19243
Metro1475
Het Financieele Dagblad1263
Algemeen Dagblad1005
Trouw9811

Recente reacties

Recente nieuwsberichten

Tags