Stuxnet in Metareporter

Vanaf ongeveer 23 september dit jaar berichtte de grote nieuwssites123 over een botnet genaamd Stuxnet, die een Iranese kerncentrale (Bushehr) geïnfecteerd zou hebben. In mijn analyse hier onderzoek ik de manier waarop de studenten die Metareport gebruiken, de berichten die over deze gebeurtenis gingen in de Nederlandse kranten hebben geaggregeerd en getagt. Het onderzoek besloeg alle kranten, in een periode van 20 september 2010 tot en met 11 december 2010. De gebruikte tags kwamen voort uit zowel de specifieke context als het algemener (theoretisch) niveau waarop het speelt, maar begonnen met de tag ‘stuxnet’. De specifieke context onderzocht ik door op tags te zoeken die vaak ging over geografische of materiële informatie, waar de algemenere laag benaderd werd door abstractere tags (denk aan cyberwar) te gebruiken. Veelal werden enkele varianten van dezelfde tags gevonden, deze zijn in de resultaten samengevoegd (computervirus en virus worden als één gezien). In totaal heb ik 32 ‘unieke’ artikelen ontdekt, waarvan 30 de tag ‘stuxnet’ bevatte; de overige 2 bevatte de tag ‘stuxnet-worm’.

Ten eerste onderzocht ik hoeveel artikelen over stuxnet berichtte, dit waren er zoals vermeld 32. Vervolgens bekeek de verdeling van de artikelen per krant en vond ik opvallend genoeg dat het NRC en NRC Next samen bijna de helft (48%) van de artikelen voor hun rekening nemen, gevolgd door het Reformatorisch Dagblad met 22%. Wat ook opviel is dat de gratis kranten (de Spits en de Metro), maar ook het Financieele dagblad en het Algemeen Dagblad er helemaal geen aandacht aan hebben geschonken (lees: geen artikelen bevatte die relevant getagd zijn).

Naast het aantal artikelen per krant te hebben bekeken, heb ik ook gezocht naar welke tags het meeste gebruikt werden in deze artikelen. De meest voorkomende tags bleken achteraf: stuxnet, virus, iran, worm, cyberwar, siemens en kerncentrale te zijn. Hoe vaak deze tags voorkwamen staat in de tabel hiernaast, opvallend hier is dat geen enkele tag bij alle artikelen voorkam. Ook valt op dat de keuze voor tags verdeeld is: slechts enkele artikelen bevatte alle ‘relevante’ tags, waar de meeste zich richtte op één tag in het specifiek, terwijl ook deze artikelen in een breder perspectief bekeken (en getagd) kon worden. Wat ook opviel was de bewoording van de software: de termen stuxnet en virus kwamen vaak voor; de termen cyberwapen of botnet amper (de laatste zelfs geen enkele keer in de context waarin ik deze zocht). metareporter tags

Concluderend kan gesteld worden dat een geconcentreerde groep kranten aandacht heeft besteed aan de ontwikkelingen van stuxnet: het NRC Handelsblad/NRC Next en het Reformatorisch Dagblad. Het verschil in politieke geaardheid tussen de kranten maakt een bredere conclusie hierover moeilijk. Daarnaast kan geconcludeerd worden uit het gebruik van tags dat de alertheid of het gevoel van relevantie verschilt per student. De een plaatst het incident simpelweg in het hokje ‘virus’ of ‘Iran’, waar de ander het plaatst in nieuwe vormen van cyberwarfare en voor hen is Stuxnet een specifiek begrip. Echter, deze laatste groep is in de minderheid (varianten van cyberwar kwamen weinig voor, zoals de tabel uitwijst) en, gecombineerd met het feit dat nagenoeg geen enkele student deze Stuxnet impliciet als wapen of botnet (in plaats van virus) getagt heeft, maakt het onderzoek duidelijk dat het onderwerp cyberwarfare voor velen nog te vaag is om onderscheid in aan te brengen.

  1. http://www.nytimes.com/2010/09/26/world/middleeast/26iran.html?_r=1&ref=stuxnet []
  2. http://www.bbc.co.uk/news/technology-11388018 []
  3. http://edition.cnn.com/2010/TECH/innovation/09/24/stuxnet.computer.malware/index.html?iref=allsearch []
Dit artikel is geschreven door op Tuesday, November 9th, 2010 en is terug te vinden onder Analyse, Metareports, WG03. Het artikel is getagged met, , , , .
Blijf op de hoogte van reacties middels RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achter laten, of een trackback vanaf je eigen site maken.

Leave a Reply

Nieuwe media in de pers

Welke nieuwsbron besteedt de meeste aandacht aan nieuwe media? Een overzicht.

KrantenArtikelenMetareports
De Pers38450
NRC Handelsblad31826
Spits27621
Reformatorisch Dagblad26011
Het Parool2416
De Telegraaf23824
De Volkskrant20144
NRC Next19243
Het Financieele Dagblad1778
Metro1475
Algemeen Dagblad1005
Trouw9811

Recente reacties

Recente nieuwsberichten

Tags