Wereld 2.0: een helse wereld zonder privacy of een hemelse wereld met volledige transparantie en openheid?

Maandagochtend, je digitalewekker gaat af. Slaperig stap je uit bed, het licht gaat automatisch aan door bewegingssensoren. In de koelkast staat een vol pak melk voor je klaar, de koelkast houdt namelijk bij wat er nodig. Vervolgens ga je achter je laptop zitten en zie je op internet reclames die speciaal voor jou bedoeld zijn. Via twitter krijg je een berichtje dat de trein vertraagd is.
Technologie is overall om ons heen. De vraag is alleen, gaan we langzaam naar een wereld waar we door de technologie altijd in de gaten worden gehouden en geen privacy meer hebben, of zorgt de technologie voor een wereld waarin alles makkelijker, veiliger en sneller voor ons is?

De Volkskrant van donderdag 14 oktober wijdt een artikel aan dit vraagstuk. In ‘De opmars der pratende dingen’ wordt uitgebreid de opkomst van technologie in het dagelijks leven omschreven met de term The Internet of Things: ‘De objecten om ons heen kunnen met de mens en met elkaar communiceren, zonder de tussenkomst van mensen. En het kan onze wereld verbeteren.’1 Let op, er staat kan verbeteren. Of deze objecten onze wereld inderdaad zullen verbeteren is nu juist de vraag.
In het boek van Rob van Kranenburg, The Internet of Things, wordt in de inleiding twee scenarios geschets: the city of control en de city of trust.2 Het positive beeld is de city of trust: ‘The citizens have been given much more control: Here pervasive systems have been embedded, but offered as an option rather than as a default.’3 Een voorbeeld van positieve controle is spaarzaamheid en het beheersen van energiegebruik: ‘IoT [Internet of Things] kan een enorme bijdage leveren aan duurzaamheid, door energiegebruik te beheersen en door mobiliteit te verbeteren’ (De Volkskrant). Bovendien wordt IoT al gebruikt in de medische wereld, zoals omschreven in het artikel ‘App maakt van smartphone een wandelend ziekenhuis’ van De Volkskrant, 13 oktober 2010. Met het Human++systeem is het nu mogelijk om de smartphone te gebruiken als hartmonitor. Wanneer het hart niet goed functioneert wordt er een signaal naar de gebruiker en/of naar het ziekenhuis gestuurd.

Aan de andere kant, kan de toenemende aanwezigheid van technologie ook een negatief invloed hebben op het dagelijks leven en privacy, in het boek omschreven als de city of contol. ‘Every thing you buy, every person you meet, every move you make. They could be watching you.4. De grote angst van de opkomst van IoT is het verlies van privacy en zelfstandigheid. Er is sprake van een vertrouwensparadox volgens Van Kranenbrug: aan de ene kant wordt ons verteld dat we onze privacy moeten beschermen en de omgeving niet mogen vertrouwen, maar aan de andere kant sluiten we hierdoor de wereld en de IoT uit.

Kortom, de Internet of Things kan onze wereld een stuk makkelijker maken, maar ook een stuk transparanter. Vertrouwen we onze hart-informatie wel aan het ziekenhuis toe? Wanneer wordt de privacy geschonden? Heel terecht roept De Volkskrant dan ook op voor nieuwe criteria, zodat ontwikkelaars weten binnen welke kaders zich kunnen bewegen. Ik denk dat we zelf niet eens weten wat we met de wereld willen delen en wat privé is. Bij het installeren van een app op mijn smartphone heb ik vaak niet in de gaten waar ik deze applicatie toegang tot verleen, maar ik weet wel dat de applicatie mijn leven een stukje makkelijker maakt. Maar weegt dit op tegen de verspreiding van persoonlijke gegevens? Ik vind het heel moeilijk om mijn positie in dit debat in te nemen. Aan de ene kant ben ik bang dat mijn persoonlijke gegevens overal op internet te vinden zijn, maar zonder persoonlijke gegevens werkt een groot deel van de technologie niet. Ik denk dat we er uiteindelijk vanzelf achter komen of we leven in een city of trust of een city of control. Ik hoop natuurlijk op het eerste….

  1. De Volkskrant, 14 oktober 2010: ‘De opmars der pratende dingen []
  2. Van Kranenburg, Rob. The Internet of Things 2008: p.6 []
  3. Van Kranenburg, The Internet of Things 2008: p.6 []
  4. Van Kranenburg, The Internet of Things 2008: p.6 []
Dit artikel is geschreven door op Friday, October 22nd, 2010 en is terug te vinden onder De Volkskrant, Metareports, WG01. Het artikel is getagged met, , , , , , , , , , .
Blijf op de hoogte van reacties middels RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achter laten, of een trackback vanaf je eigen site maken.

One Response to “Wereld 2.0: een helse wereld zonder privacy of een hemelse wereld met volledige transparantie en openheid?”

  1. LisaMixje on October 24th, 2010 at 23:54

    Volgens mij zullen we altijd in een wereld leven waarin we continu zullen schommelen tussen een city of trust en een city of control. Waarin we continu naar een balans daartussen zullen moeten streven. Ik denk dat je altijd vertrouwen in technologie nodig zult hebben, wil je er de vruchten van kunnen plukken. En je zult altijd een kritische blik moeten werpen op de ontwikkeling en integratie van technologie in het dagelijks leven (gebaseerd op vraagtekens die je zet bij privacy issues en vormen van macht en controle), wil je ervoor zorgen dat de “makers” telkens “de te plukken vruchten” in acht nemen.

Leave a Reply

Nieuwe media in de pers

Welke nieuwsbron besteedt de meeste aandacht aan nieuwe media? Een overzicht.

KrantenArtikelenMetareports
De Pers38450
NRC Handelsblad31826
Spits27621
Reformatorisch Dagblad26011
Het Parool2416
De Telegraaf23824
De Volkskrant20144
NRC Next19243
Metro1475
Het Financieele Dagblad1263
Algemeen Dagblad1005
Trouw9811

Recente reacties

Recente nieuwsberichten

Tags